Aardlekschakelaar incl. 1 meter kabel
Een aardlekschakelaar/verliesstroomschakelaar/differentieelschakelaar is een automatisch werkende schakelaar die de stroom zal onderbreken vanaf deze een lekstroom vanaf een bepaalde grootte detecteert. Bij deze stekker is dat, net zoals bij installaties in vochtige ruimtes (zoals een badkamer of tuin) 30 mA. In realiteit zal deze meestel reageren vanaf een lekstroom tussen de 15 en 30mA. Indien je bij je zwembadinstallatie dus geen aparte zekeringskast hebt met een gepaste verliesstroomschakelaar is het dus aangewezen om electrische toestellen die 'in contact' staan met het water aan te sluiten met een eigen verliesstroomschakelaar. Klassiek hebben we het dan meestal over de toestellen die op 230 of 380 volt werken zoals de zwembadpomp en warmtepomp.
bron Wikipedia:
Aardlekschakelaars komen met name in huisinstallaties voor. Het doel is bescherming te bieden tegen elektrocutie. Een aardlekschakelaar controleert de totale stroomsterkte via de fasedraad of fasedraden en de nuldraad. Volgens de eerste wet van Kirchhoff behoort de som nul te zijn. Een eventuele verschilstroom zou door de veiligheidsaarde terug moeten lopen, maar bij niet-geaarde toestellen, of aan een niet-geaarde wandcontactdoos aangesloten geaarde toestellen, zou een isolatiedefect een levensgevaarlijke stroomdoorgang door het lichaam van een mens of dier ten gevolge kunnen hebben. De aardlekbeveiliging reageert hierop door de stroomtoevoer bij een dergelijk lek af te sluiten.
De aardlekschakelaar biedt geen enkele bescherming wanneer een niet geaard persoon contact maakt met zowel de nul- als de fasedraad; alleen wanneer de stroom naar aarde weglekt, zal de schakelaar de stroom onderbreken.
Werking
Als de totale stroom ongelijk is aan nul, is er sprake van een lekstroom. Deze foutstroom kan ontstaan als de behuizing van een toestel, door een defect, onverhoopt onder elektrische spanning komt te staan. Bij geaarde toestellen vloeit de lekstroom via de aarding weg. Hierdoor zal de aardlekschakelaar bij overschrijding van de aanspreekstroom in werking treden, waardoor de betreffende groepen spanningsloos worden. Het moment van aanspreken ligt tussen de 50 en 100% van de aanspreekstroom. Met andere woorden; Een aardlekschakelaar van 30 mA schakelt af tussen 15 en 30 mA. Dit dient tevens binnen een bepaalde tijd te gebeuren. Installateurs hebben hiervoor speciale installatietesters. Bij een ongeaard, onder spanning staand toestel, zal bij aanraking de elektrische stroom door het lichaam wegvloeien naar aarde. Ook hier zal de aardlekschakelaar afschakelen voordat de situatie levensbedreigend wordt.